maandag 6 april 2015

Buona Pasqua

Het is vandaag druk richting het schattige kleine kerkje van Montecchio waarvan sommige delen nog uit de 11e eeuw dateren. Auto's rijden af en aan om de bewoners uit de omgeving van het dorp af te zetten of een parkeerplaats te zoeken. 
Geen wonder, want het is Pasen en dan komt de hele familie mee naar de kerk, terwijl op een normale zondag alleen een handje vol oude vrouwtjes de dienst bezoeken. Sloffend naar de kerk of afgezet door hun man die daarna snel de circolo induikt voor een koffie en een praatje of een spelletje Briscola (soort klaverjassen).

Vandaag is het dus vanwege Pasen extra druk en komen hele gezinnen voorbij met grote paaseieren van chocola, verpakt in felgeel of blauw folie. Ferrero en collega's doen duidelijk goede zaken rond de Pasen. Een jonge vrouw draagt een mooi met bloemen versierd mandje mee.
Ik zie de vaste muziekant met zijn gitaar in de foudraal op zijn rug en de pianiste even een paar passen versnellen, ze kunnen natuurlijk niet als laatste aankomen. 
Even ontstaat er een soort verkeersinfarct in ons anders zo rustige dorpje. De kerkklok luidt 10 uur en de laatkomers trekken een sprintje. Dan wordt het even een uur rustig tot straks de kerkgangers zoals elk jaar luid kletsend na de dienst in groepen met paasgaven onder de arm weer de heuvel op komen lopen en in groepjes blijven staan keuvelen voor ze naar huis of familie vertrekken "per il pranzo di Pasqua" oftewel de Paaslunch met de uitgebreide familie.
Het zal er om spelen of we ze zien terugkomen want om 11:30 hebben we een afspraak met Monika en Aldo voor de Chiesa di Santa Maria del Carmine in Peccioli vanwaar we vertrekken naar Gambassi Terme voor onze eigen gezamenlijke paaslunch.In flink tempo volgen we de Micra van Monica over de slingerende wegen door de Toscaanse heuvels. Onderweg zie ik een bord dat de weg aangeeft naar het vorig jaar volledig gerestaureerde Tabernacolo van Benozzo Gozzoli in Legoli. Dat moet wachten tot een volgende keer. Ik ben wel benieuwd hoe het is geworden want er was eigenlijk niet zo veel meer van over voor zover we konden zien door de ramen van het al jaren gesloten kerkje. Afijn, mooie bestemming om deze zomer een keer naartoe te wandelen, tenminste, als Paul me daarna komt oppikken, want het is wel een kilometer of 14 lopen, met de nodige hoogteverschillen.

Een paar kilometer voor Gambassi Terme komen we door San Vivaldo, waar zich het interessante Gerusalemme di San Vivaldo bevindt. Een mooi onderwerp voor een toekomstige blog.

In Gambassi Terme parkeren we de auto's buiten het dorp en lopen door de winderige straten naar het restaurant. Van buiten en bij binnenkomst ziet het eruit als een simpele bar maar erachter zit een gezellige eetruimte. We zijn wat vroeg, het was de bedoeling om eerst een rondje te lopen maar door de kou zijn we snel naar binnen gevlucht, maar dat is geen probleem. We krijgen direct een glaasje prosecco en voor Samuel een bakje chips. Langzaam aan komen er meer gasten binnen.

Nadat we aan tafel zijn gegaan komt de ene gang na de andere. Eerst flinke borden met allerlei kleine hapjes als voorgerecht, daarna een simpele maar zalige lasagna met artisjokken (carcioffi), gevolgd door nog een pasta gerecht met jacobsmosselen (capessanti), lamskotelletjes en tot slot grote garnalen in een groenige saus met flink wat knoflook. Het geheel natuurlijk begeleid met een goede rode wijn uit het dorp. Ik voel me ondertussen al weer een biggetje maar er moet en zal ook nog een nagerecht weggewerkt worden. Omdat eigenlijk niemand nog echt veel ruimte heeft kiezen we allemaal voor Vinsanto met biscotti (en voor Samuel een ijsje natuurlijk).

Na het eten maken we alsnog een kort ommetje door het park en mag Samu nog even 5 minuutjes voetballen met de locale dorpsjeugd. Dan nemen we afscheid van Monika en Aldo die nog wat familiebezoekjes moeten doen en slingeren we op ons gemak terug naar Montecchio. Daar aangekomen installeren we ons met een boek op de bank en gaan de rest van de dag en avond uitbuiken. Het avondeten slaan we maar een keer over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten