dinsdag 7 april 2015

Pasquetta

Pasquetta oftewel 2e Paasdag verloopt in Toscane eigenlijk niet zo veel anders dan in Nederland. Iedereen heeft op eerste paasdag met familie en zo opgehokt gezeten aan een uitgebreide lunch of diner dus vandaag wil iedereen er op uit.
Ik vermoed dat hier de Ikea net zo polpulair is als in Nederland de meubelboulevard.
Wij gaan richting zee, naar Marina di Pisa en zo te zien zijn we zeker niet de enigen die op dat idee gekomen zijn. Bij Pisa loopt het flink vast op de Fi-Pi-Li (de strade grande communicazione, Firenze, Pisa - Livorno zoals pa zijn TomTom altijd zo mooi voluit uitsprak met een niet echt op Italiaans lijkend accent). 
Gelukkig kennen we de wegen redelijk goed en volgen we niet de aanwijzingen van onze eigen DomDom di ons dor Pisa wil sturen maar pakken de weg even rechtdoor, richting autostrada en laten zo de file links liggen of beter gezegd we rijden er links voorbij. Het eerste stukje is toch gratis en de eerste afslag gaat via San Piero a Grado naar... Marina di Pisa. Het prachtige kerkje is eindelijk weer uit de steigers en ze hebben er direct maar een middeleeuws uitziende campanille naast gebouwd. Geheel fake overigens, die campanille dan, want het kerkje is wel origineel.

Vlak voor we Marina di Pisa inrijden is het toch aansluiten in de rij. Gelukkig zien we al snel een piepklein gaatje waar onze 500 precies inpast. Jammer voor al die suffe Suvs, die moeten gewoon even verder zoeken. 
Monika had al verteld dat er een soort markt zou zijn en ja hoor, zo'n 1,5km kramen, met afwisselend: goedkope kleding, goedkope schoenen, ondergoed, sokken en pyamas, boeken en speelgoed, potten en pannen en dan tafelkleedjes en stoelkussentjes, ongeveer in die volgorde en dan begint de hele riedel weer opnieuw, en opnieuw en opnieuw. Overigens staan er ook nog wat kramen met etenswaar tussen, die haal je er al van verre uit want daar staat vanzelfsprekend een enorme groep mensen omheen.
Dat zijn vast de ongelukkigen die geen plekje meer in de restaurant hebben kunnen bemachtigen want overal hangen bordjes "completo" (vol) op de deuren van de strandtenten. Hoezo crisis?


We ontvluchten de markt en lopen eerst over de boulevard en later over het strand naar naar Tirrenia. Daar vinden we nog een tafeltje bij Dea del Mare (de godin van de zee) waar we lekkere spaghetti alle vongole en ravioli met kreeft eten. Daarmee kunnen we weer even vooruit want we moeten nog ruim 7km terug lopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten