vrijdag 10 juli 2015

Voorzitter van het condominio, wat een lolSame place, same time: het kantoor van de administrateur van het condominium. Dit keer zijn de Donati’s wel vertegenwoordigd, door Fabrizio, één van de F’s in F & F Immobiliare, de gelegenheids-projectontwikkelaar die ons appartementencomplex uit de grond heeft gestampt. De andere F is zijn zus, Federica, onze illustere vorige administrateur, die nooit financiële verantwoording aflegde maar wel steeds om geld kwam vragen. Fabrizio heeft nog iemand meegenomen waarvan de rol niet helemaal duidelijk is maar waarvan ik gaandeweg de vergadering de indruk krijg dat het de medewerker binnen zijn bedrijf is die verantwoordelijk is voor de financiën. 

Ik krijg wederom de voorzittershamer (figuurlijk gesproken dan, want met de huidige verhoudingen is het geen goed idee om me een hamer in handen te geven, ik zou eens in de verleiding kunnen komen….). 
Het is een nog grotere spraakverwarring dan het woensdag al was, temeer daar onze Ierse buurman zijn kookpunt zo’n beetje heeft bereikt en bij elk voorstel  dat wordt gedaan direct begint te schuimen. Gelukkig zijn de meningen binnen het Ierse kamp verdeeld en is zijn vrouw wel bereid om oplossingen te zoeken. Het blijft echter lastig om alle kikkers in de kruiwagen te houden.

De tuinman meldde zich ook weer bij aanvang van de vergadering, maar dat kwam omdat de advocaat van de Ieren een lijst met te bespreken punten had gestuurd naar de administrateur en daar, zonder op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen van afgelopen woensdag, het maken van nieuwe afspraken over voorwaarden voor het tuinonderhoud op had gezet. Afijn, met een “we zijn er van overtuigd dat u goed werk geleverd heeft, maar nee, we gaan niet een nieuw contract aan” verdwijnt de tuinman weer, enigszins teleurgesteld maar wel blij dat hij in ieder geval uitbetaald gaat krijgen. 
Toch een beetje een win-win situatie voor alle partijen. (tsja, als voorzitter moet je toch ook zorgen dat je je lulkoekbingo kaart vol krijgt ;-)

Afijn, exit tuinman en de echte vergadering en onderhandelingen kunnen beginnen.
We uiten wederom ons ongenoegen over de slechte staat van het zwembad en het feit dat we voor professioneel onderhoud betalen maar dit in feite door de buren wordt uitgevoerd. Wij kunnen ons er voor de toekomst wel in vinden dat het (dagelijks) onderhoud, zoals het in het water zetten van de Robot, door één van de bewoners wordt uitgevoerd maar dan moet zich dat ook vertalen in een kostenplaatje dat hierop gebaseerd is en niet op tarieven die uitgaan van een wekelijks bezoek door een professioneel zwembad beheerder. Fabrizio geeft aan zelf ook niet tevreden te zijn met de regeling die ze indertijd hebben getroffen en dat Donati Piscine zelf het onderhoud weer gaat doen.  Daarbij maken we afspraken over het afsluiten van het zwembad met een afdekzeil buiten de zomermaanden. Dat levert wel wat extra kosten voor eenmalige aanschaf van de afdekking en voor het winter klaar en zomer klaar maken van het zwembad maar het bespaart ook veel arbeidsuren en vooral heel veel stroom, omdat blijkt dat de pomp het hele jaar om de paar uur staat te draaien.
Kijk, toen stond de muur er nog netjes bij
Na flink onderhandelen stelt Fabrizio voor om de kosten die oorspronkelijk voor een jaar geoffreerd waren te laten gelden voor 18 maanden, een forse reductie. Daarnaast gaan de kosten voor het komende jaar omlaag. Ondanks de eenmalige aanschaf gaan we het eerste jaar al in de minder betalen en uiteindelijk gaan de structurele jaarkosten behoorlijk naar beneden. Daarnaast verwachten we een flinke reductie van de elektriciteitsrekening.

Deze zal nog verder omlaag gaan omdat Fabrizio op mijn aangeven al tijdens de vergadering de frequentie waarmee de pomp draait laat aanpassen, zodat deze voortaan maar 6 in plaats van 9 uur per dag draait. Blijkbaar ziet hij ook dat er geld te besparen valt. Verder spreken we af dat de verlichting niet de hele nacht hoeft te draaien en om een uur of 12 ’s nachts wel uit kan. Er hoeven echt geen 20 lampen de hele nacht te branden. Bovendien, sinds de gemeente nieuwe “ouderwetse” lampen heeft geïnstalleerd in plaats van de lantarenpalen hebben we zoveel licht van de straatverlichting dat het bijna dag lijkt.
Afijn, ben benieuwd wat er terecht gaat komen van het nieuwe verlichtingsschema, want mijn ervaring leert dat er hier alleen wat gebeurt als je er zelf bij zit of staat en dat afspraken al snel weer vergeten zijn als we terug zijn naar Nederland. Aan de andere kant, het bespaart hen ook geld en daar zijn ze wel redelijk gevoelig voor.

Even dreigt een en ander toch nog weer te ontsporen omdat onze eigen leprechaun vindt dat er toch nog te veel betaald moet worden voor zwembad onderhoud (hij vindt elk bedrag hiervoor te hoog, vooral omdat zijn vertrouwen door de ervaringen uit het verleden helemaal verdwenen is). Gelukkig weet zijn reëler en oplossingsgericht ingestelde wederhelft hem uiteindelijk te overtuigen of althans in een coöperatiever houding te brengen. Zij ziet ook wel dat de kosten naar beneden gaan en is het met me eens dat we stapje voor stapje het beheer van het complex weer op orde moeten krijgen en de kosten steeds verder moeten reduceren. 

Daarna wordt door Fabrizio nogmaals bevestigd dat er in het najaar een nieuwe muur wordt neergezet. Hiervoor heeft hij al een Geometra ingeschakeld en deze vraagt momenteel de vergunningen aan bij de gemeente. Dat klinkt mooi, maar ook wij geloven hem niet meer op zijn woord want eigenlijk zou die muur er 1 juli al staan en dus laten we de advocaat die we ondertussen via de rechtsbijstand hebben ingeschakeld de voortgang hiervan maar bewaken.

Even dreigt er nog weer een kinkje in de kabel te komen omdat er wat oud zeer naar boven komt rond een plant die is dood gegaan en waarvoor onze Ierse knorrepot na 6 jaar nog een andere plant wil, maar nu grijp ik resoluut in: "Daar gaan we het nu echt niet over hebben, dat is nu eenmaal wat planten doen als ze in potten of bakken staan: ze gaan dood als ze te groot worden voor de pot. Bovendien, hoofd en bijzaken scheiden! Geen kosten meer voor de tuinman, kosten voor onderhoud en elektriciteit voor het zwembad gaan omlaag, de administrateur blijft nog een jaartje aan en als alles conform afspraak verloopt staat er in het najaar een nieuwe muur."

Iedereen tekent het verbaal en committeert zich aan de betaling van de bijdragen en dan sluit ik de vergadering.

Na de bijeenkomst gaan we het positieve resultaat (daar gaan we maar even vanuit, tot het tegendeel weer is bewezen) met Robert en Patricia vieren bij de Roxy Bar. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit geen bar maar een pasticceria waar ze fantastische gebakjes hebben. Ik vind dat ik na mijn vermoeiende ochtend als voorzitter wel een beloning heb verdiend en zoek er gewoon drie uit. Inclusief een baba (sponscake met rum). 

Ik kijk nu al weer uit naar de vergadering van volgend jaar, dat snap je natuurlijk wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten