zondag 24 juni 2018

Grotere en kleinere uitdagingen en wat achterstallig onderhoud


Na een slechte nachtrust door de reis en zwembad stress en het feit dat we weer even moeten wennen aan de honden, katten en uilen die ’s nachts te keer gaan en de vogels die hier in groten getale om half 5 uit de veren zijn sta ik om half 9 naast mijn bed. Volgens mij heeft één van de buren in het dorp een haan en een paar kippen aangeschaft want ik hoor nu ook elke keer getok en het kraaien van een haan die zijn harem bij elkaar probeert te houden.

Ik werp een wat sjacherijnige blik op het afgesloten en bruine zwembad en vuur ondertussen wat appjes en sms-jes af richting Fabrizio, hoofd van de Donati clan, waarom het zwembad nog niet in gebruiksklare staat is. Als ik bel wordt er niet opgenomen. 

Helaas is het zwembad nog afgedekt en drijft er het een en ander in wat we liever niet nader bekijken
 
Ondertussen komt Paul melden dat er een probleem met het toilet is, het spoelmechanisme werkt niet meer en er wil het een en ander niet meer doorspoelen. Fijn, dat kan er ook nog wel bij, er is hier altijd wel iets als we net aangekomen zijn wat het niet doet. Is het niet de geiser die staat te knipperen omdat het waterniveau in het systeem te laag is dan doet de douche het wel niet omdat er door kalkaanslag geen waterdruk is of door een teveel aan kalk in het water lekt de kraan in de keuken als een gek.
Vandaag is het dus het toilet. Paul staat er een beetje hulpeloos bij te kijken, want de spoelknoppen zitten op de muur en er is dus geen zichtbaar water reservoir. Ik sloop de plastic wandplaat voorzichtig van de muur want het is wel duidelijk dat het probleem daar zit. Er borrelt wat en verder hoor ik druppelsgewijs wat water lopen, het is duidelijk dat het spoelmechanisme ergens is blijven hangen.

Nadat ik de afdekplaat eraf heb gehaald trek ik voorzichtig de plastic stangen die voor de spoeling moeten zorgen weer in de juiste positie en ik hoor langzaam wat meer water in het bekken lopen. Afijn, muurplaat er nog maar even aflaten en eerst maar eens richting Peccioli voor ontbijt want er is natuurlijk niets in huis en Marco, onze alimentari, is op zondag dicht. Non Solo Pane, maar dus niet op zondag.

In Peccioli worden we letterlijk met open armen ontvangen door Nonna Ferretti, de oude mater familias van de Pasticceria annex restaurant Ferretti. Of het goed gaat met mijn gezondheid en hoe lang we dit keer blijven. Met een cappuccino en een dolce genieten we even buiten aan een tafeltje van het ontbijt. 

Ondertussen is er een sms-je gearriveerd van Fabrizio, de man die altijd alles gaat doen tot je uit zijn kantoor vertrokken bent en dan prompt weer spontaan is vergeten wat hij zou gaan doen. Hij heeft blijkbaar de afgelopen 10 dagen in het ziekenhuis gelegen en wordt vandaag ontslagen. Daarom is er wat achterstand ontstaan in het zwembad onderhoud. In ieder geval in ons zwembad onderhoud want ik zou toch zweren dat ik deze week een prachtig onderhouden zwembad op de Facebook pagina van Donati Piscine zag staan met een tekst erbij van hoe ze hadden genoten van het gezellige samenzijn bij dit zo mooi door Donati Piscine aangelegde en onderhouden zwembad. Het kan dus blijkbaar wel.
Afijn, dinsdag of woensdag wordt het probleem opgelost.

Omdat we toch al in Peccioli zijn gaan we direct maar water tappen en dan naar de COOP om boodschappen voor de komende dagen in te slaan. Het is heel druk, want zowel toeristen als Italianen willen blijkbaar allemaal op zondagochtend boodschappen doen. Voor de gastronomia is een lange wachttijd maar bij de slager staat gelukkig niemand, dus terwijl ik aan het wachten ben voor worst, brood en antipasti laat ik de slager ondertussen twee mooie scaloppine (kalfsschnitzels) afsnijden van een prachtig stuk vitellone, zeg maar tussen een kalf en een koe in. Daar gaan we vanavond een lekkere maaltijd van maken met gnocchi erbij en een lekkere salade van venkel, rucola en sinaasappel.

Terug bij ons appartement moeten we er toch eindelijk aan geloven: het gras in de tuin staat tot aan je liezen en gisteravond konden we ons slechts met veel moeite een weg banen door het hoge onkruid naar de voordeur. Gelukkig hebben we vorig jaar een professionele trimmer gekocht dus ik zet het apparaat in elkaar en ga aan de slag. Paul begint aan de heg, want op de een of andere manier ziet hij met de trimmer steeds weer kans om de nylondraad aan stukjes te hakken waarna de spoel weer vervangen moet worden.
Voor ik begin trek ik nog wel even de wilde muntplanten die overal tussen het onkruid groeien er tussenuit. Zo heb elk nadeel toch nog zijn voordeel en kunnen we, als de planten een beetje fris willen blijven in de koelkast, nog minimaal een week genieten van verse muntthee van onkruid uit eigen tuin.

Al snel blijkt dat de lange slierten onkruid in de trimmer draaien dus bewerk ik de tuin eerst even voor met de heggenschaar en daarna gaat het gele gevaarte een paar keer over onze paar vierkante meter tuin. Langzamerhand komen de bloempot en de rozemarijnstruik weer tevoorschijn en ook de parasolvoet blijkt zich nog ergens tussen het onkruid te bevinden. 
Na een paar uurtjes trimmen, heg knippen, harken en opruimen hebben we weer een toonbaar tuintje en een overvolle container. Gelukkig voor de overige bewoners in het dorp wordt de container op maandagochtend altijd geleegd, want er kan niet heel veel meer bij. 

We slepen de loodzware mozaïek tafel met bijpassende stoeltjes naar buiten (zit voor geen meter, maar ziet er wel heel rustiek uit) en zetten ook de comfortabelere relaxstoelen naar buiten. Laatste missie: op een stoel klimmen en de parasol van de 2,20 meter hoge kast in de slaapkamer halen. Heel voorzichtig mee manoeuvreren want het is een zeer onhandelbaar ding waar de voorruit van onze eigen Fiat 500 over mee kan praten. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Zo, na gedane arbeid is het heerlijk om met een biertje en een bordje antipasti in de tuin te zitten hoewel we nu het liefste natuurlijk een duik in het koele water van het zwembad hadden genomen.
Ik ben klaar voor vandaag en ga proberen om weer een eind vooruit te komen in mijn boek, maar Paul gaat nog even 35x3 tentamenvragen nakijken.
’s Avonds genieten we van een simpele maar lekkere maaltijd bestaande uit kalfsschnitzels in citroensap, gnocchi met een beetje tomatensaus met knoflook, een beetje peperoncino en kruiden en kerstomaatjes en een frisse salade. Helaas zijn we de rucola vergeten dus wordt het gewoon een gemengde salade uit een zak met een pittige vinaigrette.

Kalfsschnitzels in citroensap

Mooie dunne kalfslapjes (Vitellone) kwartiertje an te voren uit de koelkast halen zodat ze op temperatuur kunnen komen (anders worden ze taai bij het bakken). Bestrooien met (versgemalen, zwarte) peper. Kort bakken in een koekenpan met een beetje olijfolie (1 a 2 minuten). Sap van een halve goede citroen, liefst uit Sorrento of zo, er in de pan overheen uitknijpen en een halve minuut met de schnitzels meebakken. Vlees uit de pan en het citroensap op hoog vuur nog een half minuutje laten bakken. Over het vlees scheppen.

Gnocchi in knoflook-tomatensaus met kleine pittige tomaatjes en een pittig kruidenmengsel

·        Half pakje gezeefde tomaten (of in dit geval omdat we dat niet hadden een half blik gepelde tomaten waarbij je het sap van de tomaten in zijn geheel gebruikt).
·        Twee of drie tenen knoflook, fijn hakken
·        Stuk of tien kleine pruimtomaatjes of eventueel kerstomaatjes (halveren)
·        Wat aglio, olio en peperoncino kruiden of een Italiaans kruidenmengsel en wat vers gemalen gedroogde chili pepertjes
Water aan de kook brengen voor de gnocchi.
Knoflook pellen en fijn hakken. Even aanfruiten in ruime hoeveelheid olijfolie, niet te hoog bakken zodat de smaak goed los komt. Gezeefde tomaten of half blik gepelde tomaten plus het sap erbij en even laten pruttelen. Kruidenmengsel toevoegen naar smaak, let op, de chili pepertjes kunnen snel te pittig zijn als je te veel toevoegt. De gehalveerde kleine tomaatjes toevoegen en ca 5 minuten stoven. Ondertussen de gnocchi ca 1 minuut koken tot de eerste net gaan drijven, direct afgieten in de pan bij de tomatensaus doen en nog ongeveer een minuut mee laten stoven.
Let op: je hebt maar een beetje saus nodig want de gnocchi moeten niet drijven in de saus.
Frisse salade erbij geven en lekker met een glas rode wijn, bijvoorbeeld Quotidiano.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten