dinsdag 15 juli 2014

Acqua Buona

Dinsdagochtend, 15 juli
bij tijds op want we gaan naar Peccioli, het VVV organiseert namelijk dinsdags een rondleiding door het dorp. We hopen er nog wat nieuwe wetenswaardigheden op te steken. Eerst doen we even een cappuccino met een lekkere sfoglia alla mela bij Ferretti (la vecchia Carraia).  

Dan lopen we naar Ariana and Friends van het VVV. We verwachten zo'n beetje de enigen te zijn, want zo toeristisch is het dorp niet, denken we. Bij aankomst valt dat vies tegen. Het stadje is tegenwoordig een "Albergo diffusi", hetgeen betekent dat diverse huizen en appartementen in het dorp als hotelkamer verhuurd worden. Het staat dus vol met toeristen en kuddes kinderen bij het VVV. Paul trekt al een gezicht van "hier heb ik geen zin an" en probeert al stiekem richting bar La Terrazza te sluipen. We proberen het nog wel even, maar nadat we een kwartier hebben staan wachten op de groep die met de lift naarboven gaat en na 10 minuten verspreiden van folders die we al hebben door de gids is het enthousiasme flink bekoeld. Als we vervolgens zonder verdere uitleg in de kerk neergezet worden waar we al ettelijke malen geweest zijn haken we af en sluipen we snel richting Ferretti om nog een kopje koffie te halen en een krantje te lezen. We doen wel onze eigen tour door het dorp en ontdekken toch nog iets dat eerder niet was opgevallen, namelijk dat één van de garages vroeger eigenlijk een stal was.Daarna kopen we nog wat kussentjes voor de tuinstoelen op de markt en gaan gezellig even bij Monika's winkeltje (Carpe Diem) langs om bij te kletsen. 

Mooi moment ook om boodschappen te doen en water te gaan tappen.

Dat water halen verdient wat toelichting. In Italië drinkt niemand water uit de kraan. Niet omdat het niet zou kunnen, maar omdat men van oudsher altijd al water uit flessen drinkt. En omdat er in sommige gebieden nogal een chloor smaak aan het water zit. 
Gevolg is dat er jaarlijks enorme hoeveelheden plastic flessen water gekocht worden en op de vuilnishoop belanden. Omdat men hier in Toscane behoorlijk milieu bewust is heeft de acque Spa in flink wat dorpen een "Acqua Buona" watertap installatie neergezet waar je je flessen gewoon met bronwater kunt vullen. Tegen de verwachting in zijn die dingen razend populair en je ziet er dus iedereen zijn plastic flessen maar ook glazen 5 liter olijfolie flessen met water vullen. Bovendien vormt het de zoveelste plek voor gepensioneerde mannetjes om gezellig keuvelend rond te hangen... De grote vraag blijft natuurlijk in hoeverre dit water nu zo heel anders is als het water uit de kraan (er zit wel duidelijk minder kalk in).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten