zondag 9 juli 2017

Naar de Maremma

Zondag 9 juli
Om 8 uur laden we de auto en om half 9 vertrekken we richting Orbetello. Onze geplande tussenstop in Fabbrica gaat niet door want er is een wielrenwedstrijd en de verkeersbegeleider die hekken aan het plaatsen is kijkt zeer verontwaardigd wanneer we heel Italiaans tegen hem zeggen "we zetten hem even 5 minuutjes neer hoor, zo terug, even snel een cappu doen". Dat is toch echt niet de bedoeling. We rijden dus maar door en hopen dat we onderweg een barretje tegen komen vior een koffie en een dolce. In Montecatini val di Cecina zien we op een pleintje inderdaad een barretje en er is ook nog parkeergelegenheid. We nemen dus ons ontbijt op zijn Italiaans aan de bar met een cappuccino en een cornetto.Na de korte stop gaan we snel weer verder want het is nog een behoorlijk eind naar Orbetello. Bij Albarese proberen we het Parco della Maremma te bezoeken maar daar staat een rij auto's voor de ingang, vooral mensen die naar het strand willen. We besluiten het Parco della Maremma daarom maar op een ander moment te bezoeken maar rijden nog wel even door naar het info point in Albarese om alvast wat indormatie in te winnen. Het blijkt dat we sowieso geen wandeling hadden kunenn maken want dat kan om deze tijd van het jaar alleen met gids (vanwege het broedseizoen), om 8:30 en 10:00. Onderweg zien we nog wel van die mooie witte Maremma runderen met van die enorme horens in een weiland staan maar de loslopende runderen met cowboys houden we dus voor een volgende keer tegoed.

We stoppen voor de lunch in Talamone, een mondaine badplaats even voor Orbetello. Het is flink zoeken naar een parkeerplaats want iedereen wil hier naar het strand. Uiteindelijk vinden we een plekje op een parkeerterrein een eindje buiten het dorp. We wandelen wat rond en gaan dan lunchen bij locanda dei Mille, met een terras op het centrale plein Piazza VI Novembre) maar de ingang gelegen aan, hoe kan het anders met zo'n naam, de via Garribaldi. Na een middelmatige lunch lopen we nog even door het plaatsje en dan via het haventje en het kanaal met motor- en zeiljachten weer terug naar de parkeerplaats waar ik mijn lange broek snel verruil voor een jurkje.
Het is hier in de Maremma duidelijk broeieriger door de hogere luchtvochtigheid. Niet voor niets was dit vroeger moeras en malaria gebied.

Onderweg heb ik ons via Booking een kamer geboekt bij Casale Gli Ulive. We hebben wat moeite om het te vinden en dat is ook niet zo verwinderlijk want het ligt aan een uiterst smal straatje dat net voor een benzinestation ligt aan de via Aurelia waar auto's met 100km achter je aan komen scheuren. Uiteindelijk bereiken we ons overnachtingsadres via een grindweggetje dat helemaal achterlangs door de olijfgaarden en wijnvelden slingert en dat bij de achteringang van de B&B uitkomt.
We worden hartelijk verwelkomd door Mary Mantellassi die voor ons ook de volgende overnachting regelt in haar ander B&B, La Pineta, die in Orbetello ligt.
We besluiten eerst maar even lekker gebruik te maken van het zwembad voor we Orbetello gaan verkennen want het is een zeer warme en broeierige dag.

Voor we gaan eten doen we gezellig nog een aperitievo op een terrasje. We lopen naar I Pescatori di Orbetello waar ik een artikel over gelezen heb. Dit is een cooperaatie van vissers die overdag uit vissen gaan en dan in het weekend 's avonds de vis bereiden. Ondertussen is de boel flink gecommercialiseerd en zijn ze elke avond open. Het is zelfbediening geworden en we vinden het een beetje te snackbar achtig. We besluiten toch maar een ander adresje te zoeken en komen uiteindelijk uit bij La mi casa, een restaurant dat er nog niet zo heel lang zit maar waar de eigenaren wel super koken. Het eten is er zo goed dat we direct voor de volgende avond ook reserveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten